21 Kasım 2010 Pazar

mektubu mu buldun mu ?

naif sesine aşık olduğumuz pamuk sesli göksel kızımızın eski 45likleri yeniden soluklandırıp taçlandırdığı süper ötesi bir başucu albümü. şarkıların hepsi birbirinden güzel, playlistte dinlerken herhangi birini ön sıraya koyma derdi falan da yok. neresinden tutsan ayrı bir keyif ayrı bir heyecan. parçaları tek tek dinleyince hepsinden ayrı bir yorum, ayrı bir tanım çıkardım. umarım paylaşımım yerinde ve yol gösterici olur.

öhm öhm..

************

" inanmam "
süperstarımız ajda pekkan tarafından yıllar önce tanıştığımız muazzam bir eser. söz; fikret şeneş, müzik; stilianos vlavianos'a ait. göksel'in yorumuyla beraber daha çok yıllanmış, yeni bir soluk almış. her melodisinde insanın damarlarına işleyen, mutlu gibi gözüküp hüzün veren bir şarkı. sevgili göksel, özellikle acıdan mayhoş düşmüş bir halde yorumlamış bu parçayı. nakarat sonlarındaki keman introsu ayrı bir güzellikte, yaz akşamlarının hüzün dolu saatlerine götürüyor insanı. ah çektiriyor.

************

"çaresizim"

eski 45liklerden, nostaljik bir ayrılık parçası. daha zuhal olcay'ın başucu şarkıları adlı albümünden tanımış, pek beğenmiştik. şarkının söz ve müziği " affetmem " şarkısıyla tanıdığımız 90lı yılların pop şarkıcısı funda' ya ait. şimdi göksel yorumu ile tekrar aşık olduk. parça bestesinden öte sözleriyle dikkat çekiyor. ayrılığın soğuk yüzünü hissettiriyor. neyse ki göksel öyle sıcak yorumluyor ki, o soğukluğu unutup içimiz ısınıyor.

"bir gün gelir aşk biter
insafsızca terk eder
bütün bunların ardından
sadece gözyaşı kalır"

************

"dudaklarımda arzu"
mavi gözleriyle ışık saçan prensesimiz emel sayın tarafından kulak aşinası olduğumuz güzide bir eser idi. evet idi; çünkü artık şimdiki zaman itibariyle sevgili göksel ile beraber yeniden doğmuş, farklı bir yorum kazanmıştır. parçada kullanılan enstrümanlar, göksel'in içli ve eğlencelik yorumu takdir edilesi güzellikte. parçanın sözleri sevim yücealp' e, bestesini ise sadettin öktenay yapmış. türk pop müziğinin güzide eserlerinden, unutulmayacak nostaljikbir parça.

************

"gülmek için yaratılmış"

evet, ferdi özbeğen yorumuyla dinlemiştik bu eseri. pek beğenmiştik, güzel de seslendirmişti. daha sonra kıraçcoverladı, hayli ilgi çekti. kafasında kovboy şapkası, elinde gitarı, hafif rock ile harmanlayıp bu arajman parçaya bambaşka bir hava kattı. derken göksel'in mektubumu buldun mu adlı harika bir eseri çıkıverdi, biz bütün bunların hepsini unutup, kendisinin bu fevkalede yorumunu dinlemeye başladık.

"gülmek için yaratılmış, gözlerde yaşlar niye" dediğinde ağlamaya, hüzünlüce tebessümler atmaya başladık. iddialara göre de göksel'in bu albümdeki en güzel yorumu. ben onların yalancısıyım, kendi favori şarkımı entryimin sonunda açıklayacağım.

devam edelim..

************

" mektubumu buldun mu "
gönül yazar imzalı albümün isim şarkısı. düşünüyorum da keşke 70lerde yaşasaymışız biz. bu güzelim pop şarkılarını, içten yorumları 2000lerde bulmak öyle zor ki. parça o kadar güzel ki, zaman makinasına atlayıp o senelerdeki ambiyansla bu parçayı plaklarda dinleme isteği yaratıyor. böyle bir hayıflanma olsa da sevgili göksel bizlerin bu düşüncesini hissetmiş olacak ki, kendisi zaman makinasına atlayıp bizler için bu parçanın kollarından tutup getirmiş, beraberinde diğer hazine tadındaki güzide parçaları da tabi. çok içten, çok hisli, muazzam bir yorum.

************

" baksana talihe "

parça 1960lı yıllarda ilk marjanda tarafından " kavir del " isminde yorumlanıp, özünde iran halk şarkısıdır. daha sonra kargo' nun elemanlarında selim öztürk ve burak karataş tarafından aranje edilip göksel ile beraber tekrar hayat bulmuştur. oldukça leziz, hoş bir yorum. şarkıyı dinlerken içiniz kıpır kıpır oluyor.göksel'in diğer yorumlarındaki gibi kendisine özgü bir hal almış. albümün göze batan joker parçalarından biri. şahsımca da en güzelidir, zarımı hiç düşünmeden bu güzelim yorum için atabilirim.
telepabi'nin uyarısıyla ajda pekkan yorumunu dinleme şansı buldum, değinmemek hata olur. sesinin rengine cup gibi oturmuş parça, iç geçirten bir havada söylenmiş süperstar.

************

" ağlamak güzeldir "

söz müzik sezen aksu demeden kendini belli edebilen bir eser zaten. başka kim böyle yalnızlığın bir yanından tutarak hem ağlatır hem de tatlı tatlı gülümsetebilir ki ? minik serçemizin yıllar önce bize armağan ettiği bu parçayı şimdilerde göksel muhteşem ve naif sesiyle ıslandırıp tekrar önümüze afiyet olarak koymuş. göksel daha önce sezen aksu'nun kurşuni renkler'ini yorumlamıştı. buğulu bir sesle, arkadan gelen piyano ile beraber öylesine güzel yorumlamıştı ki, bizlere sadece dinlemek ve acı çekmek kalmıştı. sezen ablamızdan özür dileyerek belirtmek istiyorum ki, göksel bu iki şarkıyla beraber bestecisini unutturup adeta yeniden doğurup büyüttüğü bir şarkı haline getirmiş. öylesine başka öylesine kendine has.

************

" bilemedim "
gönül akkor'un 1972 çıkışlı 45'liğinde seslendirdiği şarkıydı. sözleri aşık sait'e, bestesi bora ayanoğlu'na ait. göksel' de bizlere eziyet çektirircesine bir yorum ortaya koymuş. bu güzelim türküyü içli sesiyle yüreciklere sol ve sağ kroşeler olarak göndermiş. canı sağola.

************

" senden başka "

önce füsun önal, daha sonra da emel sayın tarafından türk filmlerinde sıkca duyduğumuz kıpır kıpır bir parçaydı. şarkının sözlerinde öylesine güzel nameler ve dizeler yer alırdı ki, bir aşk ancak bu kadar ifade edilebilirdi. " dizlerim titrerdi seni görünce" derken içinde yaşadığımız aşkı yad eder, söylerken de tekrar dizlerimiz titrerdi. öylesine içten ve saftı bu parça. senden başkaaa..senden başkaaa.. diye dillerde marş gibi söylerdik. aa sonra tam unutmuşken göksel'in albümüde rastladık. kendi pamuk kalbini şarkıya öyle naksetmiş ki, bal gibim kaymak gibim bir parça ortaya çıkmış. hopur hopur hopurdatıyor adamı dinlendikçe.

************

" güle güle sana "

sözlerin: yeşil giresunlu'ya , bestenin ise: vasco renndal' a ait olduğu yine 70lerden nostaljik bir eser. yaz bekarı isimli filmi dinleyipte kapanışındaki selçuk ural'un bu güzelim vurucu şarkısını dinlemediyseniz çok şey kaçırmışsınızdır. hoş onu kaçırdıysanız üzülmeyin. göksel bu albümde o eski tadı tekrar vermiş, gözlerimizde boncuk boncuk yaşlar akıtmıştır, geçmişler olsun.

************

" şimdi sen varsın "
seyyal taner seslendirmişti yıllar önce. aşinaydık, bilirdik; fakat göksel kızımızın yorumuyla beraber söylemekten dudaklarımız yorulur hale geldi. ayrıca sevgiliye söylenebilecek en içlive güzel sözleri içerisinde barındırır.

"şimdi sen varsın yaşamak güzel
her yer aydınlık mutluyum ben"

" sen tanrı'nın bana verdiği nefessin"
sen yıllardan sonra bulduğum neşesin" daha başka ne söylenebilir ki sevgiliye ?

************

" sen bensiz ben sensiz "

beste teoman alpay'ın; güfte,hikmet münir ebcioğlu'nun. yaz akşamlarından kalma, ıslanmış caddelerde kalan hatıralarda, tavernaların sarhoş masalarında saklanmış, yitik bir aşkın hazin dolu şarkısı. enfes bir eserdir. kimse duysun bilsin istemem. korkuyordum biri farkeder de katleder diye, deniz seki tarafindan "a$kların en güzeli " adli coverında da endişelenmiştim. şimdi gönlüm ferah, artık onun sıcak kucaklarında büyüyecek. oh ne güzel olmuş. türkan şoray vecüneyt arkın'in paylastığı "aşk mabudesi" isimli filmin müziğiydi, izledikçe ağlardık, şimdi tekrar hatırlayıp hüzünleneceğiz, ne bitmez derdimiz varmış be abi.

************

diyeceğim o ki en güzel köşelerde saklanması gereken bir başucu albümü olmuştur. "karar verdim", "ay' da yürüdüm" albümleriyle kendisi için endişelendiğimiz göksel'in yeniden bir masal prensimiz olduğunu kanıtlandırmıştır. kendisinin 1970lerden gelen müthiş bir pop şarkısıcı olduğunu, bu dünyanın müzisyeni olmadığını bizlere göstermiştir.

şahsen feridun düzağaç'ın " uykusuza masallar", yaşar'ın " dem" albümlerinden sonra benim 3. başucu eserim oldu. bu güzelim şarkıları hemen tüketmemek için en güzel anlarıma saklayacağım. kutlu olsun bana, öpücükler olsun güzel gülüşlü bağyana :göksel

en sevdiklerinizle
en güzel anlarınızda
dinleme..dinletme dileğiyle..ho$cakalın..

hüzünlü bir günü..adana dolayları..saat dört buçuğa vurmu$ken..mektubumu buldun mu albümü bilmem kaçıncı kez winampta dönüyor bilmem..


2 yorum:

  1. sevgili selim,

    blog ortamlarında görüşmek nasipmiş.. lütfen bana sağdan soldan haber göndereceğine bi mail atıver ;) yazdıklarını okumayı özlemiştik.. hoşgeldin..

    uyumuycam..

    YanıtlaSil
  2. Selim sana yeniden nasıl ulaşabilirim ? Mail adresin var mı ?

    YanıtlaSil

biraz müzik lütfen